16 stycznia 2012

Sernik

Cieszy się w mojej rodzinie popularnością, robiłam go na Święta, na Sylwestra, na Trzech Króli i w ten weekend na imprezkę urodzinową mojej córki. Mój mąż nie lubi serników, a ten zajada, cały sekret tkwi w orzechach, które nadają mu charakterystyczny smak. Może ktoś zechce wypróbować ?

Spód:
paczka biszkoptów, najlepiej podłużnych firmy SAN, te okrągłe są zbyt gliniaste i po upieczeniu spód jest gumowaty,
0,5 kostki masła

Biszkopty włożyć do worka (np. na mrożonki), i pokruszyć wałkując wałkiem, przesypać do miski i połączyć z roztopionym masłem

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego w wiaderku bez żadnych dodatków,
1 kostka masła w temperaturze pokojowej,
6 jaj,
1 szklanka cukru,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
garść orzechów włoskich drobno pokrojonych

Utrzeć żółtka z cukrem i masłem na gładką masę, dodać ser, budyń, orzechy, na końcu połączyć z pianą z białek.

Do blaszki o wymiarach 25cm / 21 cm wyłożonej papierem pergaminowym do pieczenia przesypać pokruszone biszkopty a na wierzch wylać masę serową. Piec w temperaturze 165 stopni 1,5 godziny (tryb konwencjonalny - góra, dół, na środkowym poziomie).

Smacznego



14 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, już czuje ten zapach...
    Pozdrawiam i dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernika z orzechami jeszcze nie jadłam:) Z pewnością upiekę i też się pochwalę:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ładnie :) Ja robię sernik wiedeński, też z 1kg sera i 6 jaj, kostki masła, dodaję kaszkę manną i piekę bez spodu, muszę jednak następnym razem dodac orzechów, musi być dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie, aż mi ślinka leci:)) Chyba wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  5. Również nabrałam ochoty ; na pewno jest smaczny

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham serniki różne fajny blog podoba mi się

    Dobry Wieczór...
    Są chwile, które w pamięci zostają,
    i choć czas szybko płynie,
    one nie przemijają.
    Są też osoby, które raz poznane
    pozostają niezapomniane...
    Pozdrawiam serdecznie...
    Dobrej nocy, miłych snów życzę...

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello, muna.

      Even more severe in winter, but.
      Your work is embraced in your gentleness.

      Thank you for the warmth of your heart.

      The prayer for all peace.   
    Have a good weekend. From Japan ruma ❃

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie serniki też są przebojem szczególnie rossa ;) ale chyba Twój też kiedyś wypróbuję ;))) wyglada apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego sernika z orzechami jeszcze nie jadłam. Sama piec nie będę - to nie moja działka z pewnością - ale może uda mi się "sprzedać" komuś ten przepis i spróbować, bo u Ciebie wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam jak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie, zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam serniki. Jak chcesz, żeby nie zapadał się nierówno jeszcze na gorąco odetnij go nożem od blachy. Wtedy zapadnie się równo, nie zostaną boczki :). Pozdrawiam, gracha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź, wkrótce będę go piekła więc skorzystam z rady.Do tej pory żadna znana mi metoda nie przynosiła zadowalających efektów (obniżenie temperatury pieczenia na 10 min. przed wyłączeniem piekarnika, rzucanie blaszki z wysokości).

      Usuń
    2. Rzucanie blaszki nie przyszło mi do głowy :. Ocinanie to stara dobra rada mojej mamy :) Pozdrawiam, gracha

      Usuń

Bardzo się cieszę z każdego zamieszczonego komentarza.
Dziękuję.