Cieszy się w mojej rodzinie popularnością, robiłam go na Święta, na Sylwestra, na Trzech Króli i w ten weekend na imprezkę urodzinową mojej córki. Mój mąż nie lubi serników, a ten zajada, cały sekret tkwi w orzechach, które nadają mu charakterystyczny smak. Może ktoś zechce wypróbować ?
Spód:
paczka biszkoptów, najlepiej podłużnych firmy SAN, te okrągłe są zbyt gliniaste i po upieczeniu spód jest gumowaty,
0,5 kostki masła
Biszkopty włożyć do worka (np. na mrożonki), i pokruszyć wałkując wałkiem, przesypać do miski i połączyć z roztopionym masłem
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiaderku bez żadnych dodatków,
1 kostka masła w temperaturze pokojowej,
6 jaj,
1 szklanka cukru,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
garść orzechów włoskich drobno pokrojonych
Utrzeć żółtka z cukrem i masłem na gładką masę, dodać ser, budyń, orzechy, na końcu połączyć z pianą z białek.
Do blaszki o wymiarach 25cm / 21 cm wyłożonej papierem pergaminowym do pieczenia przesypać pokruszone biszkopty a na wierzch wylać masę serową. Piec w temperaturze 165 stopni 1,5 godziny (tryb konwencjonalny - góra, dół, na środkowym poziomie).
Smacznego
Wygląda smakowicie, już czuje ten zapach...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dzięki za przepis:)
Sernika z orzechami jeszcze nie jadłam:) Z pewnością upiekę i też się pochwalę:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie :) Ja robię sernik wiedeński, też z 1kg sera i 6 jaj, kostki masła, dodaję kaszkę manną i piekę bez spodu, muszę jednak następnym razem dodac orzechów, musi być dobry :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, aż mi ślinka leci:)) Chyba wypróbuję...
OdpowiedzUsuńRównież nabrałam ochoty ; na pewno jest smaczny
OdpowiedzUsuńkocham serniki różne fajny blog podoba mi się
OdpowiedzUsuńDobry Wieczór...
Są chwile, które w pamięci zostają,
i choć czas szybko płynie,
one nie przemijają.
Są też osoby, które raz poznane
pozostają niezapomniane...
Pozdrawiam serdecznie...
Dobrej nocy, miłych snów życzę...
Hello, muna.
OdpowiedzUsuńEven more severe in winter, but.
Your work is embraced in your gentleness.
Thank you for the warmth of your heart.
The prayer for all peace.
Have a good weekend. From Japan ruma ❃
u mnie serniki też są przebojem szczególnie rossa ;) ale chyba Twój też kiedyś wypróbuję ;))) wyglada apetycznie!
OdpowiedzUsuńTakiego sernika z orzechami jeszcze nie jadłam. Sama piec nie będę - to nie moja działka z pewnością - ale może uda mi się "sprzedać" komuś ten przepis i spróbować, bo u Ciebie wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńmniam jak smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Jak chcesz, żeby nie zapadał się nierówno jeszcze na gorąco odetnij go nożem od blachy. Wtedy zapadnie się równo, nie zostaną boczki :). Pozdrawiam, gracha
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź, wkrótce będę go piekła więc skorzystam z rady.Do tej pory żadna znana mi metoda nie przynosiła zadowalających efektów (obniżenie temperatury pieczenia na 10 min. przed wyłączeniem piekarnika, rzucanie blaszki z wysokości).
UsuńRzucanie blaszki nie przyszło mi do głowy :. Ocinanie to stara dobra rada mojej mamy :) Pozdrawiam, gracha
Usuń